Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1. Příprava hlavního líčení § 196 -

1. Příprava hlavního líčení § 196 - doručení obžaloby – obviněnému, ze kterého se stává obžalovaný, obhájci, poškozenému popř. zákonnému zástupci obžalovaného
2. Nařízení hlavního líčení § 198 - den hlavního líčení stanoví předseda senátu, musí být zachována lhůta k přípravě na hlavní líčení.
Vyrozumění o hlavním líčení dodá: státnímu zástupci, zákonnému zástupci pokud je, obhájci, poškozenému, zúčastněné osobě, poškozenému, popř. zmocněnci. K hlavnímu líčení je nutno předvolat osoby, jejichž přítomnost u hlavního líčení je nutná. Je možno přítomnost předvolaných osob, které se k hlavnímu líčení nedostaví, vynucovat předvedením (§ 90, § 98) nebo uložením pořádkové pokuty. K hlavnímu líčení se předvolává: obžalovaný, svědci, znalci. Ostatní osoby se pouze vyrozumívají. Z osob, které se o hlavním líčení vyrozumívají, je u hlavního líčení nutná přítomnost státního zástupce a při nutné obhajobě obhájce, jejichž přítomnost je možno vynucovat postupem podle § 66 odst. 3.
§199 - jednání se koná zásadně veřejně, jsou však možné výjimky dle § 201 např. odepřít přístup nezletilým atd.
3. Zahájení hlavního líčení § 202 - Hlavní líčení se koná za stálé přítomnosti všech členů senátu, zapisovatele a státního zástupce. Stálou přítomností se rozumí nepřetržitá fyzická přítomnost těchto osob v jednací síni, kde hlavní líčení probíhá, od jeho počátku až do konce.

Žádné komentáře:

Okomentovat