Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Z povinnosti vypovídat jsou podle toho vyňaty

1. osoby, požívající výsad a imunit podle zákona mezinárodního práva (§ 10) – (ty nemají povinnost se dostavit);
2. osoby, jejichž výslech je zakázán.
3. osoby oprávněné odepřít výpověď (§ 100) - příbuzní obviněného v pokolení přímém, jeho sourozenec, osvojitel, osvojenec, manžel, druh
Kdo by způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě, svému příbuznému v pokolení přímém, svému sourozenci, osvojiteli, osvojenci, manželu nebo druhu nebo jiným osobám v poměru, rodinném nebo obdobném, jejichž újmu by právem pociťoval jako újmu vlastní;odepřít výpověď může svědek jen v tom směru a pokud je tu uvedený důvod.
4. poslanci a senátoři (čl. 28 Ústavy)
5. soudci Ústavního soudu
Prohlášení svědka, pokud jde o právu odepřít výpověď lze odvolat. Svědek, který vypovídal v přípravném řízení, může odepřít svědectví v hlavním líčení a naopak. Odepře-li svědek oprávněn svědectví v hlavním líčení, lze číst protokol o jeho dřívější výpovědi za podmínek uvedených v § 211 odst. 4. Totéž platí i pokud jde o veřejné zasedání o odvolání (§ 235 odst. 2). Odpírá-li svědek výpověď bez oprávnění, lze protokol o jeho výpovědi učiněné mimo hlavní líčení /veřejné zasedání) přečíst vždy (§ 211 odst. 3). Podáním svědecké povinnosti nesmí svědku vzniknout žádná hmotná újma. Proto trestní řád stanoví, že svědek má nárok na svědečné, tj. náhradu nutných výdajů a ušlé odměny za práci (§ 104).

Žádné komentáře:

Okomentovat