Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Je také třeba připomenout, ...

Je také třeba připomenout, že nikoli každé vyjádření obviněného má povahu důkazu použitelného v trestním řízení – např. informace podaná mimo trestní řízení v restauraci při obědě. Také vylíčení skutku obviněným před znalcem při přípravě znaleckého posudku není důkazem.
Důkazní prostředek: výpověď svědka (§ 97 – 104) - viz výše
§ 104 – Konfrontace - pokud výpověď obviněného nesouhlasí v závažných okolnostech s výpovědí svědka nebo spoluobviněného (mohou být postavení tváří v tvář). Každá osoba musí být před konfrontací vyslechnuta a o výslechu sepsán protokol. Konfrontace se provádí zásadně v řízení před soudem - konfrontace je tedy procesní úkon již dříve vyslechnutých osob. Při konfrontaci se vyslýchaná osoba vyzve, aby druhé osobě vypověděla v přímé řeči své tvrzení o okolnostech, v nichž výpovědi konfrontovaných nesouhlasí. Je-li třeba po skončení konfrontace znovu vyslechnout konfrontované osoby, provede se jejich výslech odděleně. Konfrontace je neopakovatelný procesní úkon, který se použije výjimečně, pokud není možné závažné rozpory odstranit jinak. Průběh konfrontace je třeba protokolovat doslovně a v přímé řeči a zaznamenat i některé neverbální projevy. Protokol o konfrontaci musí obsahovat otázky a odpovědi na ně (§ 55 odst. 3).
§ 104b- Rekognice - pro znovu poznání osob nebo věci. Přibírá se nezúčastněná osoba + nejméně 3 podobné lidi u rekognice osob. Možno použít i fotografii v případě, kdy není možné ukázat osobu přímo - cílem je určit jejich totožnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat