Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

§ 93 odst 1. Obviněný má dále právo ...

§ 93 odst 1. Obviněný má dále právo nahlížet do spisu, činit si z něj výpisky a poznámky a pořizovat si na své náklady kopie spisů a jejich částí, přičemž v přípravném řízení je toto právo omezeno (srov. § 65). V přípravném řízení může policejní orgán připustit účast obviněného na vyšetřovacích úkonech a umožnit mu klást otázky vyslýchaným svědkům. Tak postupuje, jestliže obviněný nemá obhájce a jde-li o výslech svědka, který má právo odepřít výpověď (§ 165 odst. 1). Naproti tomu obžalovaný má právo být přítomen vždy při projednávání věci v hlavním líčení a ve veřejném zasedání a po provedení každého důkazu musí být osudem dotázán, zda se chce vyjádřit (§ 14) a po skončení výslechu svědka nebo znalce má rovněž právo klást vyslýchanému otázky. V hlavním líčení má obžalovaný právo na závěrečnou řeč a poslední slovo. Vyjádřit se ke všem skutečnostem, které se mu kladou za vinu, může obviněný ve svém mateřském jazyce, anebo v jazyce, o kterém uvede, že ho ovládá. Na toto navazuje ustanovení §28.
Obviněný může uvádět okolnosti a důkazy sloužící k jeho obhajobě - toto právo může obviněný zrealizovat kdykoli v průběhu řízení a orgány činné v trestním řízení mají povinnost, stejně jako u jiných práv, upozornit jej na něj.
obviněný má právo činit návrhy a podávat žádosti -platí, že tak může činit v průběhu celého řízení. Obviněný je oprávněn podávat návrhy na způsob rozhodnutí a návrhy a žádosti týkající se postupu řízení, např. žádost o propuštění z vazby, žádost o navrácení lhůty.

Žádné komentáře:

Okomentovat