Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obsah trestního příkazu (§ 314f) je možno ...

Obsah trestního příkazu (§ 314f) je možno rozvrhnout do tří částí:
a) úvodní část, která obsahuje výrok o vině a uloženém trestu a výrok o náhradě škody, jestliže byl nárok na její náhradu řádně uplatněn,
b) výroková část, která obsahuje výrok o vině a uloženém trestu a výrok o náhradě škody, jestliže byl nárok na její náhradu řádně uplatněn,
c) poučení o právu podat odpor, včetně upozornění, že v případě, kdy obviněný odpor nepodá, vzdává se tím práva na projednání věci v hlavním líčení.

Rozhodnutí svého druhu - Tzv. rozhodnutí svého druhu jsou např.: obžaloba (§ 176 a násl.), příkaz k zatčení (§ 69 odst. 2), zatýkací rozkaz (§ 376 odst. 2), příkaz k domovní prohlídce (§ 83 odst. 1) aj.
Rozhodnutí svého druhu jsou rozhodnutími orgánů činných v trestním řízení, která mají zvláštní formu odlišnou od usnesení, rozsudku a trestního příkazu. Rozhodují se jimi otázky, pro které nevyhovuje forma usnesení vzhledem k povaze těchto rozhodnutí, specifickému obsahu, odlišnému způsobu doručování. Některé úkony orgánů činných v trestním řízení blízkým svým obsahem rozhodnutí, mají povahu procesního opatření (jako např. zadržení obviněného, ustanovení obhájce, přibrání znalce aj.). Jde o neformální úkony proti nimž není přípustný opravný prostředek. Trestní řád připouští v rámci trestního řízení i rozhodnutí jiných orgánů, například ministra spravedlnosti (§ 327 odst. 1, § 382 odst. 1), prezidenta republiky (§ 366), nejvyššího státního zastupitelství (§ 383a), Ministerstva spravedlnosti (§ 383b), aniž stanoví trestní řád podrobnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat