Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Poškozený má několik dalších procesních práv, nejvýznamnějšími jsou:

- možnost podat opravný prostředek – stížnost proti dvěma konečným rozhodnutím v přípravném řízení, a to proti usnesení o zastavení trestního stíhání (§ 172 odst. 3) a usnesení o postoupení věci jinému orgánu (§ 171 odst. 2).
Rozhodování o nároku poškozeného
O nároku poškozeného rozhoduje soud jen tehdy, je-li řízení ukončeno vydáním rozsudku. Zprostí-li soud obžalovaného obžaloby, odkáže vždy poškozeného s jeho nárokem na náhradu škody na řízení ve věcech občanskoprávních, popřípadě na řízení před jiným příslušným orgánem (§ 229 odst. 3).


Otázka č. 13. Obžaloba a předběžné projednání obžaloby
§ 176 – 179 Obžaloba - výsledky vyšetřování dostatečně odůvodňují postavení obviněného před soud, státní zástupce podá obžalobu. Vyrozumí o tom obviněného, obhájce a poškozeného. Obžalobu podává státní zástupce u příslušného soudu, může být podána jen pro skutek, pro který bylo zahájeno trestní stíhání. I po podání obžaloby může státní zástupce požádat policejní orgán o opatření důkazu, který potřebuje k zastupování obžaloby v řízení před soudem. Stane-li se, že po podání obžaloby vyjdou najevo např. nové skutkové okolnosti, které mají vliv na právní posouzení případu, umožňuje zákon v § 182 státnímu zástupci vzít obžalobu zpět; po zahájení hlavního líčení však jen tehdy, pokud obžalovaný netrvá na jeho pokračování.

Žádné komentáře:

Okomentovat