Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Aby nenastaly postoupením věci průtahy v řízení, ...

Aby nenastaly postoupením věci průtahy v řízení, stanoví trestní řád pro postoupení věci ve stadiu trestního stíhání určitá omezení, nepříslušný soud totiž může (a zároveň musí) věc postoupit příslušnému soudu vždy při předběžném projednání obžaloby, kdežto v hlavním líčení věc vystoupí jen soud vyššího stupně, anebo namítl-li to obžalovaný, místně příslušnému soudu (§ 222 odst. 1). Pokud by mezi soudy vznikly spory o příslušnost (zpravidla tzv. negativní kompetenční spory), řeší je soud, který je těmto soudům nejblíže společně nadřízen (§ 24). Rozhodnutím sporu o příslušnosti se děje v neveřejném zasedání a není proti němu přípustná stížnost, čímž je zabezpečeno, že nedojde ke zbytečným průtahům.
Soudní soustava
Soudnictví v trestních věcech vykonávají Okresní, Krajské, Vrchní a Nejvyšší soud.
Na území hlavního města vykonávají působnost Okresních soudů soudy Obvodní. Působnost krajského osud vykonává Městský soud. Na území Brna vykonává působnost okresního soudu Městský soud v Brně.
Význam a důležitost postavení: výlučně soudům je svěřeno s konečnou platností rozřešit nejdůležitější otázku trestního řízení – otázku viny a trestu.

Žádné komentáře:

Okomentovat