Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obviněný může důkaz vyhledat, ...

Obviněný může důkaz vyhledat, předložit nebo jeho provedení navrhnout - skutečnost, že důkaz nevyhledal nebo nevyžádal orgán činný v trestním řízení, není důvod pro odmítnutí takového důkazu.
Obviněný má právo zvolit si obhájce a radit se s ním i během úkonů prováděných orgány činnými v trestním řízení. Obviněný si tedy obhájce zvolí sám, případně tak učiní jeho zákonný zástupce, jeho příbuzný v pokolení přímém, sourozenec, osvojitel, osvojenec, manžel, druh nebo zúčastněná osoba. Tyto osoby tak mohou učinit i proti vůli obviněného, pokud tento nemá případně má omezenou způsobilost k právním úkonům. Pokud jemu obhájce ustanoven, může si zvolit obhájce nového.
Obviněný si může zvolit i několik obhájců, vždy je však povinen oznámit orgánu činném v trestním řízení, kterého z těchto obhájců zmocnil k přijímání písemností a k vyrozumívání o úkonech trestního řízení. Pokud tak neučiní určí takového obhájce předseda senátu nebo v přípravném řízení státní zástupce. Právo radit se s obhájcem i během úkonů je omezeno tím, že v průběhu výslechu se s ním nemůže radit o tom, jak má odpovědět na již položenou otázku. Obviněný má právo žádat, aby byl vyslýchán za účasti svého obhájce a aby se obhájce účastnil i jiných úkonů přípravného řízení. Je-li obviněný ve vazbě nebo ve výkonu trestu, může s ním obhájce mluvit bez přítomnosti třetích osob. Odposlech a záznam telekomunikačního provozu mezi obhájcem a obviněným je nepřípustný. Obviněnému, který nemá dostatek prostředků, aby si hradil náklady obhajoby, dává zákon právo na obhajobu bezplatnou nebo za sníženou odměnu. Podmínkou je, že obviněný tyto skutečnosti dostatečně osvědčí v podaném a odůvodněném návrhu.

Žádné komentáře:

Okomentovat