Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V řízení o opravných prostředcích ...

V řízení o opravných prostředcích a to zejména v řízení o mimořádných opravných prostředcích platí tato zásada omezeně. V případě obnovy řízení soud projednávající návrh na povolení obnovy řízení (tzv. obnovovací řízení – iudicium rescidens) hodnotí provedené důkazy pouze z pohledu toho, zda jsou splněny podmínky pro to, aby byla věc znovu, ať již v celém rozsahu nebo jen z části meritorně projednávána. Vlastní projednávání důkazů je vyhrazeno až tzv. obnovenému řízení (iudicium rescisorium), ve kterém se věc znovu projedná a rozhodne.
Zásada přiměřenosti (§ 2 odst. 4) - v ustanovení § 2 odst. 4 věta druhá říká, že orgány činné v trestním řízení musí postupovat s plným šetřením občanských práv zaručených Listinou a mezinárodními smlouvami. Toto pravidlo se označuje jako zásada přiměřenosti nebo zdrženlivosti.
zásada materiální pravdy - ustanovení § 2 odst. 5 věta první říká, že orgány činné v trestním řízení postupují v souladu se svými právy a povinnostmi uvedených v tomto zákoně a součinnosti stran tak, aby byl zjištěn skutkový stav věci, o němž nejsou důvodné pochybnosti, a to v rozsahu, který je nezbytný pro jejich rozhodnutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat