Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Veřejnost lze vyloučit také jen pro část ...

Veřejnost lze vyloučit také jen pro část hlavního líčení nebo veřejného zasedání (srov. §200, § 297). I když byla veřejnost vyloučena, soud povolí na žádost obžalovaného přístup dvěma jeho důvěrníkům. Od vyloučení veřejnosti odlišujeme případy, kdy veřejnost vyloučena nebyla, ale soud odepřel přístup k hlavnímu líčení (§ 201 odst. 1). Rozsudek je ovšem nutno vyhlásit veřejně i v případě, že jednání předcházející jeho vyhlášení probíhalo s vyloučením veřejnosti. Tento požadavek je ve schodě s požadavkem Listiny (čl. 38 odst. 2).
Výjimkou ze zásady veřejnosti je institut trestního příkazu (vydává soud bez projednání věci na základě důkazů obsažených ve spise).
zásada vyhledávací (§ 2 odst. 5)
Zásada vyhledávací, podle které orgány činné v trestním řízení jsou povinny zjišťovat právně relevantní skutečnosti a vyhledat o nich důkazy i bez návrhu stran. Strany mohou být i nečinné, to však nezbavuje orgány činné v trestním řízení povinnosti zjišťovat relevantní skutečnosti. Nedostavení se obviněného k určitému úkony nebo nevyjádření se k určité skutečnosti nelze vykládat jako souhlas s určitým tvrzením.
Trestní řád počítá se součinností stran, a to jak v přípravném řízení, tak zejména v řízení před soudem. Každá ze stran může důkaz vyhledat, předložit nebo jeho provedení navrhnout. Skutečnost, že důkaz nevyhledal nebo nevyžádal orgán činný v trestním řízení, není důvodem k odmítnutí takového důkazu (§ 89 odst. 2). Se souhlasem soudu mohou strany důkaz také provést (§ 215)tzv. nesporné skutečnosti

Žádné komentáře:

Okomentovat