Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V odůvodnění soud uvádí, ...

V odůvodnění soud uvádí, které skutečnosti vzal za prokázané, o které důkazy skutková zjištění opíral, odůvodnění má pak význam i při přezkoumání rozsudku soudem vyššího stupně. Odůvodnění se nevyhotovuje u rozsudku samosoudce, pokud se státní zástupce i obžalovaný vzdali odvolání (platí pouze pro písemné vyhotovení rozsudku).
Formální záležitosti rozsudku – písemná forma, podpis oprávněného pracovníka a kulaté razítko se státním znakem.
Soud rozhoduje rozsudkem, kde to zákon výslovně stanoví; v ostatních případech rozhoduje, jestliže zákon nestanoví něco jiného, usnesením. Za určitých podmínek může samosoudce bez projednání věci v hlavním líčení vydat trestní příkaz.
Existuje ještě rozhodnutí svého druhu.
§134 – 138 Usnesení - usnesení jsou mnohem různorodější než rozsudek. Lze jimi rozhodnout i o vině (zastavit trestní stíhání obviněného), nelze jimi však uznat obviněného vinným. Lze jimi dokonce i zrušit rozhodnutí ve věc samé, učiněné rozsudkem (např. v rámci opravného řízení), zjistí-li se, že je nesprávné. Mnohotvárnost usnesení proto nedovoluje určovat obsah tak podrobně, jako obsah rozsudku. Je podobný obsahu rozsudku, ale je jednodušší než forma rozsudku.

Žádné komentáře:

Okomentovat