Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

- daňová reforma:

- daňová reforma: nazvaná aj Englišova, podľa autora, uskutočnená v roku 1927. Jej úlohou bola nahradiť zastaralý a nefunkčný, retardačne pôsobiaci daňový systém z ex Rakúska – Uhorska. Právnou základňou bol zákon o priamych daniach, vrátane globálnej dôchodkovej dane, a sedem výnosových daní do daňovej sústavy štátu.
- Daňová reforma: po obnovení ČSR za zásadnú zmenu treba považovať prijatie zákona o majetkových daniach v r. 1946, tzv. dávka z majetkového prírastku a dávka z majetku, druhú daňovú reformu odštartovala až 1. celoštátna národohospodárska konferencia KSČs, ktorá prijala nový daňový program. daňová sústava sa zredukovala na tri druhy daní, a to dane z pracovných dôchodkov, dane z podnikov a dane z bezprácnych príjmov. V roku 1947 komunisti presadili prijatie zákonov zavádzajúcich tzv. milionársku dávku,a mimoriadnu jednorázovú dávku z nadmerných prírastkov na majetku.
- daňová reforma, uskutočnená v roku 1952, znamenala radikálnu prestavbu daňovej sústavy. Bolo v nej prijatých 9 nových daňových zákonov inšpirovaných daň. praxou Sovietskeho zväzu. Táto daňová sústava, s mnohými zásadnými zmenami, pretrvala až do roku 1989.
- daňová reforma:1.1. 1993, zaviedla podsústavu nepriamych daní a podsústavu priamych daní.

Žádné komentáře:

Okomentovat