Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

II. Etapa plnenia rozpočtu.

Plnenie spočíva najmä v zabezpečovaní včasného a správneho odvodu všetkých druhov príjmov a v plynulom a hospodárnom čerpaní rozpočtových výdavkov. Rozpočtové prostriedky sa poskytujú štátnym orgánom a organizáciám formou otvorenia rozpočtového limitu, tie sa spravidla členia na limity investičných a neinvestičných výdavkov.
Hospodárenie s prostriedkami ŠR kontroluje vláda, ktorá zodpovedá NR SR za hospodárenie s prostriedkami a predkladá jej štvrťročne správu o plnení ŠR to najneskôr do 60 dní po uplynutí príslušného kvartálu. Za hospodárenie s rozpočtovými prostriedkami ústredných orgánov a štátnych účelových fondov zodpovedá príslušný minister alebo vedúci ústredného orgánu. Správy o plnení svojich rozpočtov prerokúvajú vedúci ústredných orgánov v príslušných orgánoch NR SR.
Zákon o rozpočtových pravidlách poskytuje vláde alebo na základe jej splnomocnenia ministrovi financií možnosť v rozsahu a za podmienok určených rozpočtovým zákonom povoliť uskutočnenie výdavku nevyhnutného pre hospodárstvo SR a nezabezpečeného v štátnom rozpočte. Vláda môže v príslušnom rozpočtovom roku prevziať úvery najviac do výšky ustanovenej rozpočtovým zákonom.

Žádné komentáře:

Okomentovat