Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výdatnosť daní závisí od ...

Výdatnosť daní závisí od mnohých faktorov, vrátane právnej regulácie daňovej sústavy, vnútornej konštrukcie daní, stanovenia výšky daňovej sadzby a okruhu daní podrobených subjektov. Je preto stredobodom politického, ekonomického, právneho i sociálneho záujmu štátu. Môže byť zneužitá aj ako nástroj ekonomického, sociálneho i politického útlaku určitých skupín obyvateľstva, tiež môže podmieňujúco pôsobiť na zmeny sociálnej štruktúry spoločnosti a jej ekonomickú morálku. Preto dochádza k reformám daňovej sústavy v jednotlivých štátoch, budovaných na zásadách daňového pluralizmu, protipólu teórie daňového monizmu.
Daň vystupovala v histórii aj pod označením akcíz, odvod, dávka, daňový monopol atď. V súčasnosti sa u nás uplatňuje pre tento osobitný druh peňažných platieb označenie daň, ktorých súhrn je zakotvený do platného právneho poriadku zákonom, vytvárajúc tak daňovú sústavu.

Pojem clo
Clo (nem.) je ekonomicko-právny inštitút predstavujúci osobitý druh povinnej peňažnej platby vyberanej v osobitnom konaní od FO alebo PO na základe zákona pri prechode ich tovaru cez štátnu resp. colnú hranicu štátom reprezentovanými špecializovanými štátnymi orgánmi, colnými orgánmi. Clo je historicky jeden z najstarších finančnoprávnych inštitútov. Dnešnú podobu však dostali clá až v novoveku.

Žádné komentáře:

Okomentovat