Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Po novembri 1989 má daň opäť postavenie ...

Po novembri 1989 má daň opäť postavenie jedného z najdôležitejších finančno-právnych inštitútov. Spolu s poplatkami a clom tvorí základ verejných príjmov.
Daň je povinná nenávratná, vynutiteľná a spravidla neúčelová a opakujúca sa peňažná platba FO alebo PO, vyberaná na základe zákona štátom a orgánmi miestnej samosprávy v prospech verejných rozpočtov a účelových fondov na úhradu verejných výdavkov vo vopred určenej výške a s presne určeným termínom splatnosti.
Ako právny inštitút je tvorená statickou a dynamickou štruktúrou daňových prvkov, regulovaných právnou normou. Podľa rôznych hmotno-právnych a procesno-právnych kritérií možno dane systematizovať do daňových okruhov či skupín, ako napr. priame a nepriame dane, riadne a mimoriadne dane, otvorené a skryté dane, osobné a vecné dane, výnosové a dôchodkové dane atď.
Prostredníctvom dane dochádza k mimoekonomickému donúteniu FO alebo PO odovzdávať štátu a orgánom miestnej samosprávy určitú časť dôchodkov a majetku a podieľať sa na ich užívaní. Pôvodne mala daň naturálny charakter, neskôr už peňažný obsah. Dane tvoria najvýznamnejší druh peňažnej platby v prospech verejných peňažných fondov, najmä štátneho rozpočtu.

Žádné komentáře:

Okomentovat