Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2) Konzultace (projednání) -

2) Konzultace (projednání) – zamtel má povinnost, aby určité otázky byly konzultovány s odborovou organizaci. Získává informace o názoru odboru. Dá se říct, že účelem je najít společné řešení, aniž by mezi nimi existovaly rozpory. Zamtel není stanoviskem odborové organizace vázán. Příklady: je povinen projednávat pravdivý hospodářských vývoj, strukturální změny, které by mohli ovlivnit zaměstnanost, otázky které se týkají systému odměňování, je třeba projednat výpověď je zaměstnavatel povinen projednat s odborovou organizaci.
3) spolurozhodování – situace, kdy zamtel ke svému rozhodnutí musí mít souhlas ze strany odboru. Příklady: vydání pracovního řádu, rozvrh čerpání dovolených, zaměstnavatel dával výpověď zamci, který je funkcionářem, musí mít souhlas této odborové organizace. Když zamtel chce posoudit absenci jako neomluvenou musí to mít odsouhlaseno od odborové organizace.
4) rozhodování – odborové organizace samostatně rozhodují o věcech, o kterých by mohl rozhodovat zamtel. Je typické pro oblast bezpečnost a ochrana zdraví při práci. Odbory mohou zakázat práci přesčas práci v noci, práci v určitém provozu. Tato rozhodnutí jsou zaměstnavatele povinní respektovat. Do té doby než rozhodne inspektorát práce.

Žádné komentáře:

Okomentovat