Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

– Mateřská dovolená –

– Mateřská dovolená – má nárok žena v souvislosti s porodem a péči o narozené dítě. Délka je 28 týdnů, pokud žena porodila dvě nebo více děti najednou je to 37 týdnů. Nástup na mateřskou se nastupuje 6 týdnů před očekávaným porodem. Během mateřské je žena zabezpečená dávkou z nemocenského pojištění „mateřská“ Nárok na mateřskou dovolenou má i žena, která převezme dítě do náhradní péče, má nárok na 22 týdnu mateřské dovolené jinak 37 týdnu u více dětí (děti do jednoho roku). Pokud žena ukončí mateřskou dovolenou a nastoupí do zaměstnání musí zaměstnavatel zabezpečit vrácení ženy na stejnou práci a stejné pracoviště. Pokud by se stalo že práce nebo pracoviště zaniklo, tak se musí jednat o práci v pracovní smlouvě.
– Po skončení mateřské může žena požádat o rodičovskou dovolenou, může být čerpána do 3 let věku dítěte. Záleží na ženě, jak dlouho jí bude čerpat. V této době má žena nárok na zabezpečení dávka ze státní sociální podpory, která se vyplácí ženám na rodičovské dovolené. Na rodičovskou dovolenou má nárok i náhradní matka. Na rodičovskou dovolenou má nárok i muž (otec). Otec může čerpat tuto dovolenou ode dne narození. Mohou jí čerpat součastně ale rodičovský příspěvek naleží jen jednomu.
– Těhotné ženy a ženy, které pečují o dítě do věku 8 let – mohou být vysílány na pracovní cesty pouze se svým souhlasem. V zákoníku práce.
– Přestávky na kojení – určený kojícím matkám. Žena, která má dítě do 1 roku, má nárok za směnu na dvě půl hodinové přestávky. A další tří měsíce má nárok na jednu půl hodinovou přestávku - jsou normálně placené.

Žádné komentáře:

Okomentovat