Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5) kontrola –

5) kontrola – uplatňuje se především v oblasti BOZP. Mohou vstupovat na všechna pracoviště zamtele, mohou nahlížet do podkladu, které se týkají bezpečnosti práce, sami se účastní vyšetřování při pracovním úrazu, mají právo účastnit se jednání o bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Vztahy kolektivních vyjednávání, které směřují k uzavření kolektivní smlouvy
- na nižší úrovni hovoříme o podnikové kolektivní smlouvě a tu uzavírá na straně jedné zamtel a odborová organizace. Statutární orgán - A.s – předseda představenstva., státní podnik – ředitel. Zamtel je tím, kdo podepisuje statutární smlouvu. Odborová organizace – předseda.
- Vyšší stupeň uzavírají svazy odboru a organizací a příslušné svazy zaměstnavatelů. Odborové svazy – předseda, a na straně zaměstnavatelské je jejich předseda.

12. 5. 2008
Kolektivní smlouva
Uzavírání
- Právo předložit návrh má kterákoliv ze smluvních stran, pokud dosud nebyla uzavřena žádná kolektivní smlouva, tak není stanoven termín pro podání
- Pokud je kolektivní smlouva už uzavřena u zaměstnavatele, smluvní strana má povinnost 60 dnů před ukončením platnosti stávající kolektivní smlouvy zahájit jednání o uzavření nové kolektivní smlouvy (je jedno, která to je strana, v kolektivní smlouvě může být dohodnuto, která strana dojde s návrhem nové)  na dobu určitou uzavřená smlouva

Žádné komentáře:

Okomentovat