Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rozvržení pracovní doby

- řeší především otázku začátku a konce směny, v jednotlivých pracovních dnech, jedná se o začlenění přestávek do pracovního dne, může jít o rozdělení směny na několik částí, řeší se rozdělení týdenní pracovní doby na určitý počet pracovních dnů
- zákonná úprava je obecná, stanovuj mantinely a principy, ponechává prostor zaměstnavatelům, aby si upravili provoz podle svých potřeb a podmínek, jak to nejlépe vyhovuje jejich představám. O rozvržení prac. doby rozhoduje zaměstnavatel, pokud jsou u něj odbory, musí je projednávat s odborovou organizací v této oblasti.
- nemusí být stejné pro všechny pracoviště a provozy, není vyloučena jedna individuální dohoda s konkrétní zaměstnancem řešila rozvržení jeho prac. doby

- rozlišení pracovní doby:
o rovnoměrné – zákon stanoví jen základní principy, rozložena na jednotlivé týdny v roce rovnoměrně, požadavek – při tomto rozvržená prac. doby nesmí přesáhnout směna délku 9 h.
o nerovnoměrné – prac. doba v jednotlivých týdnech během roku je rozdílná, požadavek – průměrná týdenní prac. doba nesmí přesáhnout stanovenou týdenní prac. dobu. Průměr se zjišťuje nejdéle za 26 týdnů po sobě jdoucích, zamtel, kde fungují prac. odbory, jde to protáhnout až na 51 týdnů. Týká se délky směny – limit je 12 hodin.
- specifika prac. doby:
- pružná pracovní doba – varianta, která bývá vítána ze strany zamcům,
o podmínky – zabezpečena spolehlivá evidence pracovní doby (příchodů, odchodů z pracoviště), spolehlivá evidence, práce přesčas.

Žádné komentáře:

Okomentovat