Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nadhraničný útlm:

Nadhraničný útlm: napr. primerané povzbudenie, pripomenutie vážnosti situácie napr. dôležitosť skúšky vyburcuje k aktivite. Podmienený vnútorný útlm / vyhasínajúci, oneskorovací, diferenciačný a útlm v užšom
zmysle slova. Vyhasínajúci útlm nastane, ak neposilníme podnet. Vyhasínanie môže ísť „pod nulu“, ak reflex neposilňujeme, vymizne“ hovoríme tomu, že nastalo vyhasínanie „na nulu“. Ak ďalej dávame nepodmienený signál bez posilňovania nepodmieneným podnetom, vyhasínanie sa prehlbuje („pod nulu“).
Oneskorovací útlm sa uplatňuje, keď predlžujeme interval medzi podmieneným a nepodmieneným reflexom.
Diferenciačný útlm vzniká pri vypracovaní diferenciačných reflexov.
podmienený útlm v užšom zmysle slova vzniká vtedy, ak sa k podmienenému podnetu dobre vypracovaného reflexu pripojí indiferentný podnet a táto nová kombinácia sa neposilňuje.
d)Nepavlovské teórie v oblasti najvyšších nervových funkcií
Ako bezprostredná reakcia na Pavlovovo učenie o podmienených reflexoch vznikajú niektoré teórie, ktoré k Pavlovovmu učeniu zaujímajú kritický postoj, snažia sa ho doplniť o nové momenty. Najznámejšie sú názory Skinnera (1938) o manipulačnom podmieňovaní (instrumental conditioning), o akčnom správaní (operant behavior) a správaní na podnet (respondent behavior).

Žádné komentáře:

Okomentovat