Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6. Jedným zo základných postulátov etológie je:

1)PK – plúcna tepna – plúca – plúne žily – ĽP = malý obeh
LP – chlopňa – LK – aorta – celé telo – horná a dolná dutá žily - PP
2) Jedným zo základných postulátov etológie je reagovanie zvierat nielen na jednoduchý podnet (zvuk, svetlo, a pod.), ale na komplexný „kľúčový“ podnet v podobe komplexného vzhľadu druhého partnera alebo nepriateľa. Lorenz ukázal, že ak vetroň ťahá nad hladinou jazera, na ktorom sú kačice atrapu „dlhý krk“ kačice sú spokojné, lebo „vedia“, že atrapa nemôže predstavovať dravca, ale napr. inú kačicu. Ak vetroň ťahá atrapu, krátky krk, ktorá predstavuje dravca, vzniká poplachová reakcia.
Toto reagovanie na komplexný „kľúčový“ podnet má, ako sa ukazuje význam aj v športe. Napr. šermiar reaguje na „atrapy“ útočiaceho alebo brániaceho súpera, hokejový brankár taktiež podľa vzhľadu „atrapy“ útočníka anticipuje streľbu, alebo prihrávku.
Zapamätanie si „atrapy“ v športe prebieha možno na základe „vpečatenia“. U zvierat sa síce tento mechanizmus uplatňuje väčšinou v mladosti, je však možné, že u ľudí k „vpečateniu“ prispieva emotívna hladina cez zapojenie limbického systému. Uvedený príklad prezrádza, že v rámci etológie vznikla aj humánna etológia s odnožou etológie športu. Táto nová vedná disciplína sa snaží vysvetľovať aj také reakcie športovca, ktoré sú podmienené kladnými či zápornými emóciami (napr. reakcie po strelených alebo obdržaných góloch) a snaží sa ich vysvetliť z vývojového a všeobecnobiologického hľadiska.

Žádné komentáře:

Okomentovat