Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

9) Červené krvinky

9) Červené krvinky = erytrocyty = Er sú bezjadrové bunky. Strata jadra im v procese evolúcie dodala tvar bikonkávneho disku a umožnila dokonalejšie prenášať kyslík. Počet Er v priemere:
muži – 5,5 * 10 na 12 v litri
ženy – 4,8 * 10 na 12 v litri
Er vznikajú v kostnej dreni ploských kostí a v epifýzach dlhých kostí. Žijú 120 dní a zanikajú v slezine. Er majú elektrický náboj z toho vyplýva sedimentácia.
Muži 6/8 mm
Ženy 10/16 mm
Er sú fragilné. Môže nastať prasknutie Er a vyliatie Hb do prostredia = hemolýza.
10) . Naučeným pohybom(vôlovej motorike) slúži v mozgovej kôre motor.asoc.systém. Centrá MAS : v rôznach častiach kôry, napr. Brocovo centrum reči, centrá oč.sv., tretí čelový závit. Na rozdiel od výpadových reakcií PS(ochrnutie), v MAS ide při vyradení jeho centier a stratu schopnosti spájeť jednotlivé komponenty do cielených pohybov. Týka sa to najme naučených špeciálnych pohybov – praxií(reč, písanie, bicyklovanie, plávanie) – pohybov, ktoré keď sa raz naučíme a potom keď ich dlhú dobu nevykonávame ich aj tak ovládame. K výpadovým reakciám (apraxie) dochádza po poškodení príslušnej časti mozgu(napr. agrafia – neschopnosť písať, strata reči porušením B. centra reči – nefungujú svaly potrebné pre artikulácie, ale tými istými sv. môžeme naďalej prehĺtať, pretože takto ich riadi iné centrum.)

Žádné komentáře:

Okomentovat