Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ďalej tu dochádza k reflexnému zníženiu TK

Ďalej tu dochádza k reflexnému zníženiu TK a srdcovej frekvencie v dôsledku ochladenia tela, najmä tvárovej oblasti. Diastolický tlak stúpa práve preto, že na poddajné cievy pôsobí hydrostatický tlak.

Najextrémnejšia zmena TK bola nameraná po ponorení sa do studenej vody, po predchádzajúcom pobyte v saune – 330/160. Pri statických
cvičeniach – vzpieranie sa TK nemení a stúpne, podobne ako iné funkcie až po skončení telesnej námahy = efekt statického zaťaženia.
6)Kožný analyzátor sa podľa kvality podnetov, ktoré naň pôsobia, delí na niekoľko častí: hmat s adekvátnym podnetom dotyku a tlaku. Teplo a chlad, kde adekvátnym podnetom je zmena teploty a bolesť, ktorá vzniká dráždením bolesťových receptorov. Hmatové (dotykové, taktilné receptory). V koži je niekoľko druhov dotykových receptorov. Meissnerove telieska, Golgiho-Mazoniho telieska, Vaterove - Paciniho telieska. Dotykové body sú na koži rozmiestnené nerovnomerne. Najviac ich je na koncoch prstov a na perách. Od počtu receptorov na príslušnom mieste závisí aj simultánny priestorový prah (najmenšia vzdialenosť, pri ktorej dva podnety aplikované súčasne pociťujeme ako dva). Chladové a tepelné receptory. Receptormi sú Ruffiniho telieska, rozptýlené po celom povrchu tela. Keď podnety pôsobia dlhšie ako tri sekundy, oba receptory sa rýchlo adaptujú, no aj napriek tomu signalizujú určitú hladinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat