Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

9) Typológia vo fyziológii dnes vychádza najmä z funkcie mozgovej kôry

9) Typológia vo fyziológii dnes vychádza najmä z funkcie mozgovej kôry – z poznatkov o vyššej nervovej činnosti. Rešpektuje, samozrejme, základné poznatky z genetiky, a to v prvom rade existenciu fenotypu, t.j. súboru vrodených a získaných vlastností a genotypu, t.j. súboru vrodených vlastností.
Jeden z prvých pokusov rozdeliť ľudí podľa ich „duševných“ vlastností urobil Hipokrates (4. až 5. stor. p. n. l.), keď rozdelil ľudí na sankvinikov, cholerikov, flegmatikov a melancholikov. Hoci sa s týmto delením dodnes v praktickom živote stretávame, treba povedať, že mnohé predstavy sú už prekonané. Delenie sa často nedá urobiť presne (vyhranené typy) a okrem toho sa traduje mylná predstava, že „najlepším“ typom je sankvinik.
Jeden z najúspešnejších pokusov biotypologického delenia urobil T. P. Pavlov, ktorý vzal do úvahy vlastnosti kôrových dejov – v prvom rade vzrušenie a útlm. Snažil sa rešpektovať silu týchto
protichodných procesov, ich vzájomný pomer a funkčnú pohyblivosť, tj. to, že ako rýchlo môže príslušná osoba prejsť z jedného stavu do druhého.

Žádné komentáře:

Okomentovat