Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PF je dobrým ukazovateľom trénovanosti.

PF je dobrým ukazovateľom trénovanosti. Trénovaní jedinci a vagotonici s prevahou parasympatiku majú hodnoty nižšie. Po niekoľkoročnom špeciálnom tréningu, najmä intervalovom a vytrvalostnom môžu hodnoty PF dosahovať len 30 úderov za min. Takáto frekvencia úderov sa označuje ako pokojová adaptačná bradykardia
5) Centrálna časť AS : najnižšie centrá funkcií vnútorných orgánov sú v predĺženej mieche. V AS platí nadradenosť centier. Vyššie centrum sa nachádza v hypotalame, ktorý je aj centrom emócií. Lymbický systém sa pokladá za najvyššiu časť AS, ktorý sa podieľa na regulácií funkcií vnútorných orgánov. V ňom sa vytvárajú dočasné spojenia autonómnych podmienených reflexov. Lymbický systém hrá úlohu v pudovom správaní, zameranom na zachovanie druhu.
Pre periférnu časť regulácie je charakteristická podvojná (sympatikus a parasympatikus) recipročná inervácia. Každý orgán je teda pod vplyvom aktivovaného, alebo dezaktivovaného parasympatika ale aj aktivovaného a dezaktivovaného sympatika. Sú to teda 4 možnosti, ktoré sa môžu uplatniť vo vzájomnej kombinácií. Za tlmiča činnosti srdca sa pokladá parasympatikus a za budiča sympatikus. RegulácSrdce môže pracovať bez toho, aby dostávalo vzruchy cez periférne nervy AS. V zložitejších situáciách (TC, emócie) sú potrebné regulačné zásahy z centier predĺženej miechy, hypotalame a lymbického systému. Pravý parasympatikový nerv (n. vagus) ide k primárnemu uzlu, ľavý k sekundárnemuia.

Žádné komentáře:

Okomentovat