Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nepodmienený reflex

nepodmienený reflex – je vrodený reflex a prebieha po vopred anatomicky danom reflexnom oblúku. Ten môže byť rozdielne zložitý, ale aj rovnaký. Na určitý podnet sa dostavý vždy tá istá odpoveď.
b) Podmienené reflexy nie sú len umelo vypestované (laboratórne) reakcie, ale existujú aj v prírode a v živote ľudí. Takéto reflexy označujeme ako prirodzené (naturálne) podmienené reflexy. Reflexy vypracované v laboratóriu označujeme ako umelé podmienené reflexy. Umelé podmienené reflexy sú súčasťou drezúry zvierat. Podmienenoreflexná činnosť má dôležitú úlohu aj pri športovaní, kde sa vyskytujú prirodzené i umelé podmienené reflexy. Podmienené reflexy sú aj časťou dynamického stereotypu. Podmienenoreflexná situácia je súčasťou predštartových a štartových stavov.

c)Vypracovanie podmieneného reflexu
Podmienený reflex vzniká kombináciou podmieneného podnetu (ktorý je na začiatku vypracovania indiferentným podnetom) a nepodmieneného reflexu (podnetu). Ako podmienený reflex môžeme použiť napr. svetlo, zvuk a pod., nepodmienený podnet napr. podávanie potravy, elektrické dráždenie a iné. Takúto kombináciu označujeme ako tzv. „sčítanie“, kombináciu musíme opakovať niekoľkokrát , ak chceme, aby vzniklo dočasné spojenie.

Žádné komentáře:

Okomentovat