Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hlavica sa nakláňajú a robia záber ako pri veslovaní

Hlavica sa nakláňajú a robia záber ako pri veslovaní a ťahajú vlákna aktínu pozdĺž myozínu. Na mostík sa napojí ATP a vzniká energia na oddelenie aktínu od myozínu. Sila na zasúvanie aktínu do myozínu sa pravdepodobne berie z obnovovania a lámania priečnych mostíkov medzi hrubími a tenkými filamentami.
4)Pulz alebo tep je jedným z prejavov srdcovej činnosti. Ide podobne ako pri TK o výchylku cievnej steny v dôsledku potenciálnej energie pri kontrakcii srdca. Táto výchylka sa v dôsledku elasticity ciev šíri až po kapiláry. Pulzová vlna má vzostupnú – anakrotickú a zostupnú – katakrotickú časť. Na nej je tzv. dikrotická výchylka – hrboľ, ktorý vznikne spätným nárazom krvi na uzavreté polmesiačikovité chlopne.
Normálne hodnoty PF sú 70 úderov za minútu. Podľa prevahy tonusu parasympatikového alebo sympatikového nervového systému môže byť táto hodnota vyššia alebo nižšia. Pulz sa meria palpáciou(vyhmatávaním – 2-3 prsty položíme na artériu radialis na strane palca. Takto rozlíšime pritlačením o pevný bodklad vztvorený kosťou frekvenciu a silu pulzu) a pulzotachometrom(snímač je napr. piezokryštál, kt. sa deformuje a je zapojenz v elekt.obvode)

Žádné komentáře:

Okomentovat