Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

e) Periférny odpor.

e) Periférny odpor. Pri niektorých činnostiach ako je napr. príjem potravy, fyzická aktivita, klesá tlak vo veľkých cievach. Je to spôsobné tým, že sa krv odplavuje do pracujúcich orgánov / žalúdok, svaly/. V tomto zmysle môže nastať vykrvácanie do vlastných ciev. Vazodilatácia- rozšírenie ciev, ktoré má za následok zníženie periférneho odporu a tým aj zníženie TK. Opakom je vazokonstrikcia.
Meranie TK. Priama metóda = krvavá cesta, pri ktorej sa zavádza kanyla respektíve katéter spojený s tlakomerom priamo do žily, alebo na to miesto cievneho riečišťa, kde chceme TK merať.
Nepriama metóda – Riga- Rocciho. Pri nepriamej metóde porovnávame pomocou Korotkovových
fenoménov známy tlak v manžete / umiestnená na brachiálnej artérií / s neznámym tlakom v cieve. Umožní nám to počúvanie KF fonendoskopom. KF vznikajú pri prúdení krvi zúženou trubicou. Preto ich nepočujeme, keď je cieva úplne stlačená alebo úplne voľná. V momente systoly počujeme prvý KF, posledný KF nám udáva hodnotu diastolického tlaku.Požadované hodnoty TK u mladých 20 r. zdravých ľudí sú 15,9/9,3 kPa = 120/70 Torr. Jeden Torr = 0,133 kPa. Dlhodobým športovaním dochádza k zníženiu TK.

Žádné komentáře:

Okomentovat