Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7) Priamo(meraním výdaja tepla),

7)priamo(meraním výdaja tepla), nepriamo(na základe spotreby O2 a výdaja CO2 potrebných na spálenie živýn)
Je to základná premena živýn, množstvo E, ktorá sa uvolní spalovaním živýn potrebných na udržiavanie života počas 24 hodín, kt. sa uvolní při baz.podmienkach. podmienky – tel. a duš. pokoj, indiferentná tep., na lačno, 16 hod bez príjmu potravy, 36 hod bez bielkovýn, tepl. miestnosti 20 – 22C při oblečení, 30C neoblečený
8)odpoveď organizmu na podnety z vonk.prostredia. Je to teda najjednodúchší regulačný mechanizmus. Jeho morfologickým substrátom je reflexný oblúk(jeho časti) Miechové reflexy - Monosynaptické ( vlastné, myotatické, svalové, proprioreceptívne, fázické ) – reflexy majú receptor a efektor v tom istom orgáne – svale. Sú to jednoduché odpovede cez dvojneurónový oblúk, ktoré prebiehajú na úrovni jedného miechového segmentu. Preto odpovede sú jednoduché a pomerne rýchle. Ich receptorom je sv. vretienko. Slúžia najmä na udržiavanie polohy tela a zabezpečujú plynulosť vôlových pohybov. (patelárny r., r.Achillovej šľachy, naso palpebrálny reflex, masseterový reflex, bicipitálny a tricipitálny reflex. )
Polysynaptické ( exteroceptívne, tónické ) reflexy majú receptor a efektor v rôznych orgánoch (súvisiace s pohybovou činnosťou majú receptor v koži a efektor vo svale ).

Žádné komentáře:

Okomentovat