Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Transkutánna rádioterapia

Pri tanskutánnej liečbe (čiže cez kožu) je zdroj žiarenia vzdialený od tela pacienta; ide o tzv. telerádioterapiu . Vzdialenosť od kože predstavuje 80-100 cm. Delí sa na statickú a pohybovú.
Statická rádioterapia: zahrňuje všetky ožarovania, pri ktorých chorý ani zdroj žiarenia nemenia polohu. Ožarovanie sa realizuje pomocou jedného vstupného poľa, dvoch vstupných polí s klinovitým filtrom, pomocou štyroch polí (krížový oheň), ožarovania veľkých objemov (sektorové ožarovanie) a celkového ožarovania, napr. pri transplantácii orgánov alebo akútnej leukémii s nasledujúcou transplantáciou kostnej dreňe.
Pohybová rádioterapia: pri pohybovej rádioterapii zostáva ložisko nádoru pod zväzkom žiarenia, kým vstupné polia na koži sa pravidelne striedajú, čo sa dosahuje pohybom zdroja okolo pacienta. Výhodou tejto techniky ožarovania je, že ňou možno dosiahnuť aplikáciu vysokej dávky do nádorového ložiska; zároveň sa však šetrí okolité zdravé tkanivo, najme koža. Nevýhodou je väčšia ionizujúca záťaž pacienta a náročná technika ožarovania.

Žádné komentáře:

Okomentovat