Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

40b, Invazivní zajištění v resuscitační péči:

Dýchací cesty – intubace, tracheostomie. Oběh – katetry a kanyly, žilní i arteriální. GIT – gastrické a jejunální sondy. URO – močový katetr. Hrudník – dren. Lumbální punkce, měření ICP epidurálně.

41a, Trachestomální kanyla:
tracheostomie nepatří k urgentním výkonům, u dětí je zřídka. Nejprve při zavádění provedene hyperextenzi páteře, pak se kožním řezem a tupou preparací dostáváme k trachee, vystřihneme 2-3 prstence a vkládáme rourku s vnitřním průměrem 8 mm u žen a 9 mm u mužů.

41b, Elektrolyty v parenterální výživě:
Doporučujeme v mmol/kg/den – Na+ = 1,01,5; K+ = 1,0-1,5; Ca++ = 0,25-0,5; Mg++ = 0,25; HPO4-- = 0,25 (když s Ca++ tak vždy v organické formě, jinak precipituje). Důležité je kontinuálně sledovat hladiny, příjem i výdej. Při ascitu, edémech a srdečním selhávání snižujeme Na+, při renální insuficienci K+. Pdáváme ve formě roztoků – Na+ a K+ v Nutraminu, Ca++ 10% calcium glucuronicum, Mg++ 10% magnesium sulfuricum, P – 9,7% K3PO4 nebo Ca(H2PO4)2. Stopové prvky hradíme z Shillsova roztoku 1-2 ml denně. Potřeby bývají vyšší než u enterální výživy protože při systémovém podání se více sekretují ledvinami, časně střevem a chybí enterohepatápní cirkulace vitamínů a dvojmocných katalyzátorů.


Podporujeme:

Kosmetika a líčení Brno

Lepení, barvení a prodlužování řas

Love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy

Dětské pleny

Trvalá epilace Brno

Neinvazivní liposukce

Omlazení obličeje

Léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa

Zdravotní matrace

Žádné komentáře:

Okomentovat