Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ačkoliv je hepatitida A

• Ačkoliv je hepatitida A - (HAV) označována jako nemoc špinavých rukou, je u ní výrazné riziko přenosu pohlavním stykem a tak patří, spolu s hepatitidou B - (HBV), mezi sexuálně přenosné choroby (STD). Největší množství přenosu HBV se odehrává sexuálně a u HAV je sexuální přenos na druhém místě.

• V porovnání s tak obávanou chorobou, jako je AIDS, je hepatitida přibližně 100x nakažlivější a oproti AIDS, jímž je podle odhadu WHO z roku 2000 nakaženo 35 milionů HIV pozitivních na světě, jsou hepatitidou B celosvětově nakaženy 2 miliardy lidí.
Hepatitida A

• Symptomy: V 70 % případů jsou po inkubační době 16-50 dní na začátku patrné trávicí potíže, ve 30 % mají chřipkový charakter, s teplotami. Kožními příznaky jsou žloutenka, vyrážky (kopřivka). Průběh onemocnění může být závažný a léčba, která je symptomatická, probíhá na infekčních odděleních.

• Přenos viru hepatitidy A je fekálně-orální, tj. cestou stolice-ústa. Přenos viru usnadňují praktiky orálně-análního sexuálního styku, známé jako tzv. rimming, který praktikuje nemalé procento gayů.

• Inkubační doba je 16-50 dní.

• Imunita po prodělaném onemocnění je celoživotní.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat