Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Svrab

• Svrab se vyskytuje celosvětově v 30letých cyklech s 15letým intervalem mezi epidemiemi, ale poslední pandemie, která začala v r. 1964, tento limit přesáhla. V ČR je scabies v pořadí čtvrté nejčetnější infekční onemocnění. Postiženy jsou všechny věkové skupiny s nejvyšším výskytem u 15-19letých. K¼nákaze dochází obvykle nepřímo – prádlem, šatstvem. Samička si v kůži vytváří 5–20 mm dlouhé chodbičky, do nichž snáší vajíčka a exkrety. V teple (při ulehnutí do postele) samička opouští chodbičku, což postižený pocítí jako intenzivní svědění.Roztoč se usadí v místech s nejjemnější kůží (v meziprstních prostorech rukou, na vnitřní straně zápěstí, v podpaždí, kolem pupku, u žen kolem prsních bradavek, u mužů na předkožce). Podle lokalizace použijeme buď urinové obklady, nebo koupele. Vždy použijeme urinu odpařenou na ¼¼původního množství nebo odstátou urinu.

• Způsoby přenosu: Přenos onemocnění se děje přímým těsným tělesným kontaktem, zejména při pohlavním styku. Je proto zařazen mezi STD – choroby přenášené pohlavním stykem. A jako infekční onemocnění podléhá povinnému hlášení.
Další cestou přenosu je kontaminované ložní prádlo, ručníky, šatstvo. Šíření onemocnění napomáhá nízká úroveň hygieny (např. v ubytovnách, hotelích, ústavech sociální péče) a promiskuita. Onemocnění svrabem bývá často nemocnými pociťováno jako ostuda vzhledem k předsudku, že jde o nemoc špinavých a zanedbaných lidí. Svrab však postihuje všechny vrstvy populace. Onemocnění se nepřenáší běžným denním stykem – např. podáním ruky, dotykem.

• Inkubační doba je 14 až 21 dní.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat