Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Enzymy pankreatické šťávy můžeme rozdělit do tří skupin:

1) Trypsinový komplex složený z několika proteáz štěpících bílkoviny
2) Pankreatická lipáza aktivuje se žlučí, štěpí emulgované tuky na glacerol a mastné kyseliny
3) Pankreatická amyláza štěpí škrob na jednoduché cukry
Pankreatická šťáva se tvoří reflexně, množství je malé. Hlavním podnětem pro její tvorbu je sekretin – látka uvolňovaná ve stěně duodena. Je-li sliznice duodena podrážděna kyselým žaludečním obsahem, sekretin se uvolní, krevní cestou je zanesen do pankreatu, tím navodí tvorbu pankreatické šťávy.

Endokrinní složka: je představována Langerhansovými ostůvky. Ty jsou cca. 0,5-1mm veliké, dosahují počtu kolem 1-2 milionů.
Epitelové buňky těchto ostrůvků produkují hormony insulin a glukagon, které ovlivňují hladinu cukru v krvi. Udržováním stálé hladiny cukru je zajištěn trvalý přísun cukru pro buňky a tkáně, pro které je cukr hlavním zdrojem energie. Lang.ostrůvky nemají samostatné vývody. Sekret přechází přímo do sítě krevích a lymfatických kapilár.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat