Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kůže a eflorescence

Jelikož většina sexuálně přenosných chorob spadá do oblasti dermatologie, rozhodli jsme se připravit krátký článek o stavbě kůže a vybraných defektů, tzv. eflorescencí, které ji mohou postihnout.
Kůže je největším orgánem těla. Váží včetně podkoží 15-20 kg a má plochu 1,5 – 2 m2. Nejsvrchnější část se nazývá epidermis – pokožka a nejtenčí je na očním víčku – 0,1 mm a nejtlustší na ploskách nohou 0,4 mm. Na obrázku je pod číslem 1.
Pod pokožkou se nachází dermis – škára a podkožní vazivo. Ve škáře se nalézají vlasové folikuly a mazové a potní žlázky. Na obrázku pod číslem 2.
Nejspodnější vrstvou č. 3 je podkožní tuk – subcutis.
Souborný termín používaný pro různé kožní vyrážky je exantém.
Jednotlivé typy těchto anatomických kožních změn nazýváme eflorescence. Eflorescence neboli výkvětky dělíme na primární a sekundární . Primární jsou ty, které během vývoje přechází na sekundární, např. puchýřek se mění na erozi apod. Existují i výjimky: z eroze vznikne po zhojení makula.

Primární jsou:
Makula – jednoduše skvrna. Je to ohraničená změna barvy kůže do 0,5 cm. Nejznámější je piha.
Papula – pupínek. Je ohraničený a kompaktní. Má různou barvu a vystupuje nad okolní kůži. Je podmíněn změnou v pokožce či škáře. Nejznámější je bradavice a mozol.
Vezikula – puchýřek. Je to dutina v kůži velikosti hrášku. Je-li větší, je to bulla (boule). Obsahem dutiny je nejdříve čirá tekutina tvořená tkáňovým mokem, později se zakalí zánětem.
Pustula – neštovička. Je to dutinka vyplněná hnisem. Vzniká zhnisáním puchýřků.


Podporujeme:

Kosmetika a líčení Brno

Lepení, barvení a prodlužování řas

Love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy

Dětské pleny

Trvalá epilace Brno

Neinvazivní liposukce

Omlazení obličeje

Léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa

Zdravotní matrace

Žádné komentáře:

Okomentovat