Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Na tenkém střevě

Na tenkém střevě se rozlišují dva okraje: mesenteriální, kterým je střevo fixováno k mesenteriu a protější volný okraj. V mesenteriálním okraji přicházejí ke stěně střeva cévy a nervy.

Serosa – tunica serosa – kryje střevo ze tří stran a ponechává volný jenom úzký pásek (pars nuda) při mesenteriálním okraji, kde se oba listy peritonea rozestupují a kryjí střevo z obou stran. Tunica serosa je spojena s vrstvou svalovou prostřednictvím řídkého subserosního vaziva.

Vrstva svalová – tunica muscularis – se skládá ze dvou vrstev hladkého svalstva: zevní podélné a vnitřní kruhové. Rytmickými kontrakcemi obou svalových vrstev vznikají peristaltické a kývavé pohyby trubice tenkého střeva. Peristaltické stahy cirkulární svaloviny mají charakter postupných vln a slouží k posunu střevního obsahu. Za jednu minutu proběhne asi 10 peristaltických vln. Kývavé pohyby krátkých úseků střev promíchávají tráveninu se střevní šťávou. Zrychlená peristaltika vyvolává rychlý průchod trávené potravy a v důsledku toho vzniká průjem. Zpomalení, popřípadě zástava pohybu střevní trubice, vede k zácpě nebo k těžké poruše střevní funkce – střevní neprůchodnosti (ileu).


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat