Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výskyt

• Výskyt je celosvětový. V oblastech Afriky a Asie onemocní endemickým výskytem především děti. Ve vyspělých zemích je nejvyšší výskyt u dospívajících a dospělých. Hepatitidou B jsou ohroženy především osoby s rizikovým sexuálním chováním. Vyššímu riziku infekce HBV jsou vystaveni též pracovníci ve zdravotnictví. Zejména u gayů je to vysoká promiskuita, časté pasivní nebo aktivní anální styky, při kterých často vznikají místní poranění konečníku. Zánět rekta vede k tomu, že skrze porušenou sliznici virus snáze vniká. Rovněž krvácení z konečníku je časté u mnoha pasivních gayů. Orálně genitální nebo orálně orální styky gayů mají na získání HBV malý vliv.
V České republice je v posledních 5 letech hlášeno průměrně 800 případů onemocnění ročně (nemocnost 8/100 000). Ještě v polovině 80. let byla nemocnost trojnásobná. K snížení nemocnosti u nás nesporně přispělo očkování osob vystavených vyššímu riziku infekce, např. zdravotníků, zahájené v polovině 80. let.

• Inkubační doba 50-180 dní, průměrně 90 dní.

• Období nakažlivosti: Nákazu virem hepatitidy B lze zjistit vyšetřením krve. Pozitivitu testu prokáže nález tzv. "Australského antigenu" (zkratka HbsAg) Pozitivní osoby jsou potenciálně infekční. Musí být léčeny a sledovány na infekčních odděleních. Zdravotnický personál by měl být vždy upozorněn na pozitivitu HbsAg.

• Léčba je symptomatická.

• Očkování: Provádí hygienické stanice. Je důležité zejména u osob, které jsou vystaveny zvýšenému riziku infekce.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat