Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1) Sliznice - tunica mucosa

- vystýlá dutiny trávicí trubice jako měkká, růžová až červená vrstva, zvlhčená sekretem ze žlázek. V některých oddílech je hladká (ústní dutina), jinde je složena z řasy (žaludek, tlusté střevo). V úseku tenkého střeva vybíhá v drobné výběžky – klky (villi). Sliznice trávicího ústrojí je až po žaludek pokryta vrstevnatým dlaždicovým epitelem. Zbývající část trubice vystýlá sliznice s válcovým epitelem.
Sliznice je upravena i po funkční stránce. Tam, kde dochází k mohutné resorpci (tenké střevo) jsou buňky sliznice opatřeny tzv. mikroklky, které dále zvětšují resorpční povrch. V oddílech mechanicky namáhaných (ústní dutina, hltan, jícen, koncová část trubice) je odolný, rychle se obnovující dlaždicový epitel.

2) Podslizniční vazivo – tunica submucosa – tvoří druhou vrstvu stěny trávicí trubice. Jedná se o vrstvu řídkého vaziva, které připevňuje sliznici ke svalovině trávicí trubice. V tomto vazivu jsou uloženy pleteně silnějších cév a nervů. Podslizniční vazivo představuje pro trávicí trubici ochrannou tkáň, která brání průniku škodlivin do krevního oběhu.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat