Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Trávicí ústrojí

Trávicí ústrojí má v látkové výměně v zásadě dva úkoly: mechanicky a chemicky zpracovat potravu a upravené látky vstřebat. Vstřebané látky jsou použity buď přímo k výstavbě tkání, nebo je využita energie uvolněná při jejich rozkladu. Zbývající látky jsou uloženydo zásoby.
Trávení předpokládá mechanické rozmělnění přijaté potravy zuby a jazykem. Smrštěním svalů patra, hltanu a jazyka je sousto odděleno a posunuto do hltanu. Jícnem je dále tranportováno do žaludku. Mechanické zpracování pokračuje promícháním již tekuté potravy v žaludku a ve střevech. Pohyby žaludku a střev je trávenina nejen dokonale promíchána s trávicími šťávami, ale je také posunována trávicím systémem. Nestrávené, popřípadě nestravitelné zbytky potravy jsou zahuštěny, zformovány a odstraněny stolicí.

Chemickou stránku trávení charakterizuje produkce šťáv žlázami trávicího systému. Trávicí šťávy obsahují kromě vody i látky bílkovinné povahy – enzymy, které jsou schopné štěpit bílkoviny, cukry, tuky. Vyměšování šťáv navozují některé látky obsažené přímo v potavě, ale rozhodující úlohu má reflexní tvorba šťáv, vyvolaná drážděním různých čidel.
Neoddělitelnou součástí trávicích pochodů je vstřebávání (resorpce) rozštěpených látek. To probíhá v různých úsecích trávicí trubice různým mechanismem a různou rychlostí.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat