Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stavba stěny rekta a anu

Jsou složeny z typických vrstev a to ze silné sliznice, vybíhající v rektu ve tři poloměsíčité příčné řasy – plicae transversae; horní, dolní a silněji vytvořená řasa střední.

Sliznice v canalis analis vybíhá v podélné řasy – columnae anales, které nad řitním otvorem přecházejí do cirkulárně zesíleného slizničního prstence. Ten je podmíněn nahromaděním žilních pletení – zona hemorrhoidalis interna. Výstelka sliznice, která je v začátku kanálu tvořena cylindrickým epitelem, se při zevním ústí kanálu mění v epitel dlaždicový. V této zevní části anu je nahromadění žilních pletení – zona hemorrhoidalis externa, kde dilatací stěny žil mohou vznikat zevní hemoroidy.

Svalovina rekta je tvořena hladkou vnitřní, cirkulární a silnou zevní, longitudinálně probíhající vrstvou. Obě části svaloviny přecházejí do stěny análního kanálu. Cirkulární složka při zevní části kanálu vytváří hladký cirkulární svěrač – m.sphincter ani internus. Zevně od něho svalovina hráze vytváří příčně pruhovaný svěrač – m.sphincter ani externus.
Zevní vrstvu horní části rekta tvoří peritoneum, dolní část obaluje řidší vazivo.
Canalis analis je kryt vazivem tužším – paraproctiem.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat