Většina enzymů se do tenkého střeva dostává v pankreatické šťávě. Proto má na štěpných pochodech největší podíl duodenum, kde také dochází účinkem žluči k rozptýlení (emulgaci) tuků, které pouze v emulgovaném stavu mohou být štěpeny lipázami.
Střevní šťáva produkovaná střevními žlázkami obsahuje enzymy štěpící bílkoviny až na aminokyseliny (erepsin); lipázy, rozkládající tuky na glycerol a mastné kyseliny, a amylázy, které rozloží cukernaté látky na nejjednoduší, snadno vstřebatelné cukry. Střevní šťávy se tvoří 1-3 litry denně. Je slabě zásaditá. Její produkce je řízena reflexně – podobně jako tvorba slin a žaludeční šťávy. Střevní šťáva prakticky dokončuje štěpení bílkovin, cukrů a tuků. Její funkci však rozhodujícím způsobem ovlivňuje produkce žluče a pankreatické šťávy. Žlázky tenkého střeva, které produkují střevní šťávu, leží převážně mezi klky.
Podporujeme:
kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas
love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny
omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno
léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím
latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek
Žádné komentáře:
Okomentovat