Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Trávení a vstřebávání

Trávení je v podstatě chemické a mechanické zpracování přijaté potravy.
Mechanické zpracování potravy je v živočišné říši velmi rozmanitý proces, který závisí především na typu přijímané potravy.
Chemické zpracování je naopak pochod, který má u živočichů všechny základní rysy společné.
Stavbu trávicího ústrojí určují dva základní faktory – složitost organismu a druh přijímané potravy. Obecný vývojový trend ve stavbě trávicího systému směřuje od trávicí dutiny k trávicí trubici.
Trávicí dutina je vak, jehož otvor slouží pro příjem potravy i vyvrhování nestrávených zbytků. V primitivní podobě je vytvořena např. u nezmara.
Trávicí trubice má nejen odděleny ústní a vyvrhovací otvor, ale členění trubice na jednotlivé oddíly dovoluje její funkční specializaci. Přední úseky trubice obvykle plní funkce zásobárny potravy (vole ptáků a některého hmyzu) nebo se přímo účastní mechanického a chemického zpracování potravy. V nejdelším trubicovitém oddílu probíhá chemické zpracování potravy a vstřebávání živin. Tomuto oddílu říkáme střevo. S vývojem složitějších a větších organismů se projevuje obecná tendence k prodlužování délky trávicí trubice a ke zvětšení jejího vnitřního povrchu (klky, řasy).


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat