Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Z hlediska mechanismu jde v podstatě o dva možné typy resorpce:

1) Aktivní vstřebávání je typické pro tenké střevo. Speciální úprava povrchu epitelových buněk tenkého střeva umožňuje buňkám sliznice řízený příjem rozštěpených látek, které jsou předávány buď do krevních cév ( např. rozštěpené cukry, některé vitamíny), nebo do mízních cév (mikros. tukové kapénky).
2) Pasivní resorpce je omezena na volný prostup rozpuštěných látek přes buňky sliznice vystýlající trubici trávicího systému. Jde především o vodné roztoky nerostných látek, některé léky, alkohol.

Rychlost vstřebávání určuje především vlastní rychlost trávení, která je závislá na množství a na složení potravy. ( Tukové látky jsou tráveny a vstřebávány až 12 hodin, alkohol se vstřebává prakticky okamžitě.)
Regulačním faktorem je i množství vyměšované trávicí šťávy a prokrvení stěny trávicí trubice.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat