Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kapavka - Gonorrhoea

• klasická pohlavní choroba, akutní, hnisavé, zánětlivé onemocnění přenášené hlavně pohlavním stykem a postihující prvotně sliznici močopohlavního ústrojí (muži – moč. trubice, ženy – moč. trubice a cervix). Podle charakteru pohlavního styku může být však i mimo tuto lokalizaci - v konečníku, ústech, krku. Infekce se může postupně šířit do vnitřních pohlavních orgánů - podle jejich anatomického uspořádání, kde vzniká zánět často chronického charakteru.

• následky: potraty, předčasné porody mimoděložní těhotenství, neplodnost. Krevní cestou se vzácně může zanést do velkých kloubů a vyvolat onemocnění pohybového aparátu, srdce, duhovky, mozkových plen a kůže. Při porodu od nemocné matky nebo nedodržením hygieny může být infekce zanesena do očí či nosu.

• původce: gramnegativní bakterie Neisseria gonorrhoeae

• přenos: Člověk je jediným hostitelem v přírodě, který je tak jediným zdrojem infekce při přenosu infekce pohlavním stykem. Tato bakterie je velmi citlivá na zevní prostředí a dezinfekční prostředky, kdy rychle hyne. K nepohlavnímu přenosu může dojít vyjímečně při nedodržení hygienických pravidel, bezprostředně znečistěnými vlhkými předměty - jako ručníkem, žínkou, společným koupáním ve vaně. Takto může u děvčátek, starých žen a těhotných vzniknout kapavčitý zánět zevního pohlaví a pochvy který je u dospělých vzácný. U dětí nutno vyloučit pohlavní zneužití.


Podporujeme:

Kosmetika a líčení Brno

Lepení, barvení a prodlužování řas

Love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy

Dětské pleny

Trvalá epilace Brno

Neinvazivní liposukce

Omlazení obličeje

Léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa

Zdravotní matrace

Žádné komentáře:

Okomentovat