Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kyselina chlorovodíková

okyselí obsah žaludku a působí bobtnání vaziva (bílkovin) přijatého v masité potravě. Chrání vitamíny B1, B2 a C. Usmrcuje choroboplodné zárodky, kvasinky a plísně.
Pepsin: je enzym zahajující štěpení bílkovin na jednodušší bílkovinné sloučeniny rozpustné ve vodě.

Chymozin: sráží mléčné bílkoviny na drobné vločky tvarohu. Ty jsou snáze štěpitelné a sražené mléko déle setrvává v žaludku. U kojenců je tak ovlivněn i pocit hladu. U dospělého člověka chymozin chybí.

Žaludeční lipáza: slabě štěpí tuky na glycerol a mastné kyseliny.

Mucin: je hlenovitý produkt žaludečních žlázek povlékající povrch žaludeční sliznice, kterou tak chrání před natrávením kyselinou chlorovodíkovou.
Ve sliznici žaludku se tvoří i zvláštní bílkovina, tzv. vnitřní faktor, který ve střevě umožňuje vstřebávání vitamínu B12 z potravy.
Chemická fáze tvorby žaludeční šťávy navazuje na reflexní nervovou fázi. Dochází k ní tak, že různé dráždivé látky uvolňované z potravy (např. koření) působí na žaludeční sliznici, kde se vytvoří a uvolní do krve hormon – gastrin.

Krví je gastrin opět přiváděn do stěny žaludku, kde vyvolá tvorbu žaludeční šťávy.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat