Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Při vyústění ilea

Při vyústění ilea do tlustého střeva, jsou vytvořeny dvě konstantní řasy, jejichž podkladem je především cirkulární svalovina.

V tlustém střevě se shromažďují nestrávené zbytky potravy a obsah střeva se zahustí. Pohyby tlustého střeva jsou podobné jako v tenkém střevě. Trávenina pobývá v tlustém střevě 8-12 hodin. Z obsahu tlustého střeva se vstřebává hlavně voda, některé minerály a cukry.
Nejvíce vody se vstřebává ve vzestupném tračníku. K zahuštěnému obsahu se přidává hlen, který slepuje nestrávené zbytky potravy. Ty se účinkem bakterií žijících na střevní sliznici zkvašují a bílkoviny podléhají hnití. Kvasné baktérie zkvašují cukry, tuky a těžce stravitelnou celulózu. Vzniká alkohol a různé plyny: vodík, metan a oxid uhličitý. Hnitím bílkovin se vytvářejí i značně jedovaté látky: fenol, sirovodík, mastné kyseliny a tzv. mrtvolné jedy.
Hlen chrání sliznici střeva nejen před mechanickým poškozením, ale i před působením látek vznikajících hnitím a kvašením a nedovolí jejich resorpci do krevního oběhu.
Složení stolice je závislé na skladbě potravy. Obsahuje nestrávené části potravy (vazivová vlákna, škroby, tukové kapky), dále vodu, odloupané epitelie a žlučová barviva.
Tuhost stolice závisí na množství vody, barvu ovlivňuje množství žluč. barviv.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat