Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Přenos:

Virus HIV je velmi citlivý k zevním vlivům, ničí ho běžné fyzikální a chemické prostředky, např. teplota nad 60 st. C, běžné dezinfekční prostředky, zejména chlorové preparáty, i mýdlo. Virus HIV se vyskytuje v tělesných tekutinách, zejména v krvi, ve spermatu a v poševním sekretu. Při zaschnutí záhy hyne. K získání nákazy musí do organismu vnímavého člověka proniknout určité množství viru HIV, hovoříme o tzv. infekční dávce.
K tomu může v běžném životě dojít pouze několika způsoby:
• nechráněným pohlavním stykem do pochvy či do konečníku – prevence: kondom, nelze vyloučit přenos při orálním sexu (zvýšeně při kontaktu s poš. sekretem či spermatem)

• krevní cestou – podáním infikovaných krevních přípravků – souč. době je tento druh přenosu v rozvinutých zemích téměr vyloučen. V ČR se kontrolují dárci od roku 1987. - prevence: vyhýbat se společnému užívání hygienických potřeb (kartáček na zuby, žiletka)

• při injekčním užívání drog

• přenos z těhotné v době těhotenství, porodu i kojení (AIDS je zdrav. indikace k ITP), dnes lze snížit riziko přenosu na plod

Nepřenáší se: běžným společenským stykem (podání ruky, společný pobyt v místnosti), společným užíváním nádobí, WC, polibkem, objímáním, v sauně, bazénu, hmyzem (virus se v zažívácím ústrojí hmyzu nemnoží).


Podporujeme:

Kosmetika a líčení Brno

Lepení, barvení a prodlužování řas

Love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy

Dětské pleny

Trvalá epilace Brno

Neinvazivní liposukce

Omlazení obličeje

Léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa

Zdravotní matrace

Žádné komentáře:

Okomentovat