Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Venerický lymfogranulom (lymfogranuloma venereum)

• infekční onemocnění, přenášené především sexuálním stykem, pohlavní choroba. Toto onemocnění patří do seznamu nemocí, na které se vztahují zákonná opatření boje proti sexuálně přenosným chorobám.

• Původcem bakterie Chlamydia trachomatis. U nás se venerický lymfogranulom nevyskytl od roku 1991, což avšak neznamená, že by se u nás nemohl znovu objevit díky cestovnímu ruchu. Častý je v tropických a subtropických zemích (Afrika, Asie, Indie, Jižní Amerika), v Evropě vzácný.

• Příznaky: 1. Na začátku se objeví malá nebolestivá papula, uzlík nebo útvar připomínající bradavici na penisu, který lze často přehlédnout. Jedná se o nepatrný primoinfekt.
2. Zánětlivý proces postupuje do mízních uzlin v okolí genitálií, u mužů tříselných, u žen častěji pánevních. Dochází ke zhnisání uzlin. Zhnisané uzliny vytváří abscesy, které perforují píštělemi, ze kterých vytéká zbarvený sekret.
3. Zánět postupuje do okolních tkání a vzniká chronický zánět. Metastázy do mozku, jater, kloubů, elefantióza, lymfostáza


Podporujeme:

Kosmetika a líčení Brno

Lepení, barvení a prodlužování řas

Love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy

Dětské pleny

Trvalá epilace Brno

Neinvazivní liposukce

Omlazení obličeje

Léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa

Zdravotní matrace

Žádné komentáře:

Okomentovat