Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Bilirubín

Bilirubín
Bilirubín naviazaný na albumín reaguje s činidlom až po uvoľnení z tejto väzby, teda nepriamo. Hovorí sa mu preto nepriamy alebo Nekonjugované. Väzbou bilirubínu na albumín vzniká veľká molekula, ktorá neprenikne zdravým glomeruloch do moču.

Bilirubín esterifikáciou k.glukuronovou sa nazýva konjugovaný a priamy, pretože s činidlom na stanovenie bilirubínu reaguje priamo. V krvi sa vyskytuje len za patologických stavov, pretože je vo vode rozpustný, nie je viazaný na albumín a voľne preniká do moču.
Konjugovaný bilirubín sa z pečeňové bunky dostáva do pečeňových žlčovodov a žlčou potom do tenkého čreva. Tam dochádza účinkom črevných baktérií na jeho redukciu na rad ďalších farebných produktov, z ktorých najväčší podiel tvoria urobilinogen a sterkobilinogen. Tieto farbivá spôsobujú hnedé sfarbenie stolice. Časť týchto farbív je absorbované do krveních kapilár tenkého čreva a tzv portálna krvou (obehom) sa dostáva späť do pečene. Pečeňové bunky urobilinogen vychytají a ďalej metabolizujú. pri ich poškodenia sa urobilinogen dostáva do veľkého krvného obehu, dostane sa k ľadvinám a objavuje sa v moči. Časť urobilinogenu a sterkobilinogenu je v konečných partiách hrubého čreva oxidáciu vzdušným kyslíkom na urobilin a sterkobilin a majú hnedú farbu. Zvýšená koncentrácia bilirubínu v krvi je hyperbilirubinémie. Prejavuje sa žltým sfarbením kože, slizníc, očného bielka a označuje sa ako žltačka neboli ikterus.

Žádné komentáře:

Okomentovat