Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sliny

Sliny
- Je to sekrét slinných žliaz (podjazyková, podčeľustné, príušné)
- Uľahčujú žuvanie, prehĺtanie a artikulovaní.
Ich množstvo a zloženie závisí od druhu a zloženia potravy. Pri nedostatku tekutín sa tvorba slín znižuje a sucho v ústach prispieva k pocitu smädu. Tvorba slín je ovplyvnená podnety mechanickými, chemickými a nervovými.
Zloženie slín - základom je voda a minerály (K, Na, chloridy Ca, Li), ďalej sliny obsahujú THIOCYANÁT, ktorý má dezinfekčné účinky, NAF - bráni kazivosti zubov a súbor enzýmov, ktoré začínajú trávenie v ústnej dutine (amylase - začína štiepenie škrobu , ALP, ACP)
pH slín je 7 a vyššia. Po jedle pH prechodne klesá.

Žádné komentáře:

Okomentovat